Home 9 Haptonomie

Haptonomie

Haptonomie gaat over voelen en contact maken met de wereld om je heen. Je vermogen om te voelen heeft invloed op hoe je contact maakt en hoe de wereld bij je binnen komt. In onze drukke maatschappij, vol afleidingen, is er steeds minder tijd en ruimte om te voelen; de nadruk ligt meer op het rationele, het denken.

Door deze verstoorde balans tussen denken en voelen zijn we niet goed meer in staat te luisteren naar de signalen van ons lichaam. In de haptonomie zoeken we naar het herstellen van de balans tussen voelen, denken en doen.

Je hebt hierin een keuze: richt ik me vooral op mijn gedachten, blijf ik “aan” staan en ga ik in de actie of richt ik mijn aandacht op mijn lijf: wat voel ik hier en nu?
Je voelende vermogen kun je ook naar buiten richten, om contact te maken met mensen en de wereld om je heen. Dit heeft weer invloed op de kwaliteit van het contact.

Haptotherapie

Haptotherapie is een therapievorm die voortkomt uit de haptonomie en die er op gericht is om je weer in contact te brengen met je eigen gevoelens. Vaak liggen die gevoelens echter verstopt achter allerlei gedachten of oordelen of worden ze misschien helemaal niet gevoeld.

In haptotherapie onderzoeken we samen hoe jij omgaat met voelen. Dat doen we in gesprek, met oefeningen en door aanraken op de behandelbank. We kijken naar welke signalen je lijf geeft en of je daar ook naar luistert. Voel je spanning in je schouders, kramp in je buik of een brok in je keel? Of voel je je bang, boos, blij of verdrietig?

Misschien voel je niks in je lijf, ook dat kunnen we samen onderzoeken. De sessies worden dan in eerste instantie gebruikt om te leren voelen en aandacht te richten op lichamelijke sensaties.

Door samen, in het hier en nu, te kijken naar wat je voelt, kunnen we patronen gaan zien en gaan werken aan verandering. Door te luisteren naar je gevoel kun je meer balans krijgen tussen denken, voelen en doen.

Trauma, haptonomie en EMDR

Mensen met trauma gerelateerde klachten kampen naast mentale problemen vaak ook met lichamelijke klachten. Soms staat je lijf nog in de overlevingsstand en voel je je opgejaagd, boos of juist angstig. Je hebt dan bijvoorbeeld een hoge ademhaling, verhoogde hartslag en mogelijk ook een verhoogde bloeddruk. Ook kunnen deze processen leiden tot te hoge spierspanning, rug- en nekpijn. Soms voel je je misschien juist verdoofd en afwezig.

Wanneer dergelijke klachten te herleiden zijn tot traumatische gebeurtenissen, bied ik vanuit de praktijk een behandelaanbod bij een EMDR therapeut.

We bieden je dan een gezamenlijk behandelaanbod, waarbij haptonomie kan worden ingezet als voorbehandeling op de EMDR. Het helpt om tijdens de EMDR sessies meer in contact te staan met je lijf, zodat de traumabehandeling effectiever is. Na de EMDR kan haptonomie helpen om je weer thuis te voelen in je lijf en meer rust te ervaren.